![]() |
#21 (permalink) | |
champion
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: May 2008
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 (permalink) |
champion
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: Feb 2012
Nominowany 202 razy w 61 Tematach
![]() |
![]()
Chodziło mi o to, że promotor jednej grupy nie jest odpowiedzialny za promowanie całego polskiego boksu zawodowego, a i tak w tym wszystkim ważniejszy jest tak naprawdę boks amatorski i tu muszę przyznać, że kapitalną robotę robią ludzie od gal Suzuki. 23 stycznia kolejna impreza, tym razem międzynarodowa z Durkaczem, mistrzem świata z 2019 Glebem Bakszi i rosyjskim mistrzem ciężkiej amatorów Muslimem Gadżimagomedowem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 (permalink) | |
prospect
![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: Nov 2009
Nominowany 34 razy w 4 Tematach
![]() |
![]()
Może i porównywalni - za słabo czuję i za słabo interesuje się MMA, żeby to od strony sportowej ocenić. Natomiast faktem jest, że jeden swój potencjał postanowił sprawdzić z topem, kariera drugiego ograniczyła się do walk lokalnych, bez większych wyzwań. Mimo to stosunkowo niewielu to przeszkadza. Ciut inaczej postrzegam sport.
Cytat:
To jest zresztą olbrzymi plus MMA w porównaniu do boksu zawodowego, który jest dyscypliną wymagający stricte wysokiego wyspecjalizowania w jednej płaszczyźnie. Łatwiejszy próg wejścia. walka bardziej "naturalna", instynktowna pozwala wcielać do tej dyscypliny nawet ludzi z pozoru z innej bajki albo dawać drugie życie postaciom, które skończyły już poważną karierę w swojej macierzystej dyscyplinie. Dzisiaj największym dostępnym na rynku impulsem dla KSW jest Szpilka. Wypluty przez boks, w KSW będzie hitem. Czysto sportowo zainteresowanie MMA to nie to samo co zainteresowanie KSW czy już nie wspominam o Fame. Porównujemy z pozoru podobne dyscypliny, które co do zasady są niby podobne, ale grają jednak trochę wg innych zasad. I to nie jest żaden zarzut w stronę MMA (tutaj promotorzy świetnie korzystają z wielu naturalnych przewag jakie mają nad boksem). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 (permalink) | |
champion
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: May 2008
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 (permalink) |
bum
![]() Zarejestrowany: Sep 2020
|
![]()
Przeczytałem cały wywiad, ten pełny. Dlaczego on za każdym razem, gdy mówi o bokserze to nie używa "pan" a gdy o promotorze to zawsze "pan". Oczywiście nie zawsze, ani w jedną anie w drugą stronę, ale zbieżność jest ponad 95%.
Tzn. ja go rozumiem i tu się z nim zgadzam, ale moje pytanie jest takie : dlaczego (bo tak wynika, wg mnie, z wywiadu) on się nawet nie kryje z tym, że bokserów ma za kogoś jakby gorszego względem promotorów. Naprawdę, b. dokładnie to przeczytałem wywiad, nie widzę tam innego klucza (np. młodszy-starszy, bogatszy-biedniejszy), nie sądzę, żeby z tymi wszystkimi bokserami był na "Ty". Niby pierdoła, ale dla mnie ciekawe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 (permalink) |
champion
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: Jul 2002
|
![]()
Nie chodziło mi o zestawianie 1:1, to tylko przykłady, że nawet zwykłe bijoki w Gromdzie (nie chcę urazić, taki fakt), czy przeciętniaki w KSW (PPV!!!) mogą przyciągać, bo coś się tam autentycznie dzieje i wszystko jest połączeniem rywalizacji i rozrywki. Polskiemu boksowi nie trzeba nowości, czy zmiany zasad, ale odrobiny nieprzewidywalności i marketingu. Dawno temu pisałem, że można zapełnić halę np. Sebastianem Lidzbarskim, przy odpowiednim podejściu do jego kariery. Poza tzw, poziomem sportowym o który w Polsce będzie trudno (nasi zawodnicy to głównie mięso armatnie), trzeba też po prostu show. Wyrazistych postaci, które mogą przyciągnąć tłumy przed ekran. W ten sposób, w dyscyplinie pojawi się większa kasa. Taki Lidzbarski, to chłopak o urodzie modela, który ma bodaj 210 cm. wzrostu. Przecież na niego można zrobić prawdziwy, masowy hype, w ramach którego, nawet małolaci będą chcieli oglądać a może i uprawiać boks. Można też oczywiście robić nudne jak flaki z olejem gale, które nikogo nie interesują, ale dają fajne rekordy i w efekcie, nawet jak Głowacki zdobywa w końcu poważny pas, to jest zupełnie anonimowy i nikogo to nie obchodzi. Podobnie jak jego póżniejsza walka w Polsce z zajebistym przecież Usykiem (nie zwróciła się jak mówił AW). AW to dinozaur. Ma koneksje w świecie bokserskim, ale nie potrafi stworzyć ciekawego produktu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 (permalink) |
champion
![]() |
![]()
MMA to produkt łatwy w konsumpcji i identyfikacji. Jakość nie ma decydującego znaczenia. A boks nie jest tak łatwy w odbiorze.
Piszesz @darulka o identyfikacji z pięściarzem. Masz pomysł na bokserską kartę walk? Tak, żeby nie stracić i było ciekawie. Myślę, że promotor Borek ozłociłby Cię za to. Popatrz, to jest taki stary telewizyjny wyjadacz i nie dał rady, choć trudno mu zarzucić, żeby nie potrafił tego robić. Zna się na rzeczy, robił fajne zestawienia. Krótko, bo sałaty brakuje, nie ma kto za to płacić i nie ma kim walczyć. A model z Niemiec ma uratować biznes, może z Cieślakiem do pary ![]() To może brzmi zgryźliwie, ale nie mam złych zamiarów. Ani złudzeń. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 (permalink) |
prospect
![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: Nov 2009
Nominowany 34 razy w 4 Tematach
![]() |
![]()
Generalnie temat różnic polskie MMA a polski boks profi, kwestii tego dlaczego coś jest w przypadku jednych do zrobienia a w przypadku drugich dużo trudniejsze to jest temat na dłuższy artykuł, bo temat można gryźć naprawdę z wielu stron.
Generalnie coś takiego jak "brak równych zestawień" nie jest problemem polskiego boksu i żadne zestawienia Szymańśkich z Talarkami tego świata nie wywindują go na poziom dyscypliny mega popularnej. Choć wiem, że większość tak właśnie myśli... |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 (permalink) |
champion
![]() |
![]()
Pełna zgoda. Lepiej gdyby to były równe, dobre zestawienia
![]() Jak poukładamy starty mlodzieży prawnie, to za 20-30 lat możemy doczekać takich kart bez obaw promotorów, że im się gwiazdy powybijają. Optymistycznid zakładając. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 (permalink) | |
champion
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: Jul 2002
|
![]() Cytat:
PS. Nie każdy to pamięta, ale o Cieślaku, jako nadziei na poważne sukcesy i fajną promocję, pisałem jak większość go skreślała po wpadce dopingowej przed kilku laty. Teraz doszliśmy do tego punktu, że w sumie nikogo nie dziwi, że tylko Cieślak ma realne szanse na zdobycie poważnego pasa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Temat | Autor wątku | Forum | Komentarzy | Ostatni post / autor |
Co z tym światem? | eMCe | Szatnia | 1890 | 13-11-20 14:45 |
Zrozumieć Gołotę odc. 5 | Marek Cudek | Publicystyka | 11 | 27-06-20 00:27 |
Zrozumieć Gołotę odc. 3 | Marek Cudek | Publicystyka | 7 | 13-06-20 04:16 |
Rok bez Adriana Golca na Boxing.pl - wspominamy | Krystian Sander | Newsy | 4 | 22-05-19 03:49 |
Boks vs MMA. | AdIPOL | Szatnia | 18 | 18-03-11 21:43 |