boks, forum, zobacz
Wróć   boks, forum, zobacz > BoxingForum > Newsy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się tutaj    




Komentarz
 
Narzędzia wątku Wygląd

stare 09-07-19, 17:20   #1 (permalink)
Redaktor Boxing.pl
  
 
Zarejestrowany: Feb 2010
Postów: 5995
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie Robert Gortat: mając powtórki podjąłbym inną decyzję



W środowisku bokserskim wciąż nie milkną echa kontrowersyjnego zakończenia walki Łukasza Różańskiego z Izu Ugonohem. Pięściarz z Rzeszowa na gali KnockOut Boxing Night #7 był zdecydowanie lepszy od rywala, ale pojedynek zakończył się po ciosie zadanym w momencie, gdy przeciwnik klęczał. – To mój błąd, bo nie widziałem tego uderzenia – przyznał w rozmowie z naszym portalem Robert Gortat, który był sędzią ringowym w tym starciu.

– Po pierwsze takie sytuacje w boksie się zdarzają, po drugie nie do końca wszystko dobrze widziałem na żywo. Stałem za ich plecami i jedyne, co dostrzegłem, to że Izu przyklęknął, a Łukasz machnął ręką. Tego ciosu, który doszedł do Izu, nie widziałem i to jest mój błąd. Mały, ale jednak błąd. Skoro jednak na żywo tego nie widziałem, to musiałem podjąć decyzję o liczeniu. Izu nie miał do mnie pretensji, jego cały team też nie, wszyscy jak wychodzili ze stadionu podali mi rękę – zdradził Gortat.

Arbiter nie ukrywa jednak, że gdyby tuż po tym ciosie miał możliwość zobaczenia powtórki w telewizji, to podjąłby inną decyzję.

– Łukasz zachował się nie fair, nie miał prawa uderzyć, gdy rywal klęczał. Odjąłbym mu dwa punkty i dał Ugonohowi maksimum pięć minut na dojście do siebie. Po walce rozmawiałem z wieloma ludźmi, którzy w przeszłości boksowali, czy sędziowali i oni zgodnie przyznawali, że o dyskwalifikacji nie było mowy. Gdyby ten cios był rzeczywiście tak znaczący, to Izu byłby mocno znokautowany, a on gestykulował i próbował ze mną rozmawiać. To w ogóle była dziwna walka, bo Ugonoh już w 3. rundzie przyklęknął, a tam nie było przecież ciosu. Podszedłem do niego, nie chciał wstać, to zgodnie z zasadami musiałem liczyć. Od początku wyglądał tak, jakby nie chciał podjąć walki – dodał.


Źródło: sport.tvp.pl
Zdjęcie: sport.tvp.pl, Darek Delmanowicz

Tejksio jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-07-19, 19:07   #2 (permalink)
bum
  
 
Zarejestrowany: Jan 2019
Postów: 76
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

Dwa tygodnie temu opowiadal jak to wchodzi między zawodnikow jak tylko jest knockdown. A tu nagle nie widział bo stał z tyłu. No zabawny facet.
Big Daddy jest teraz aktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-07-19, 19:48   #3 (permalink)
champion
  
 
Zarejestrowany: Feb 2012
Postów: 2485
Nominowany 2 razy w 1 Temacie
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

Hmm, nie ma sprzeczności. On przynajmniej wie, że trzeba tak reagować i stara się, a że czasem nie wychodzi ... Dobrze, że umie przyznać się do błędu.
Marek Cudek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-07-19, 19:57   #4 (permalink)
Redaktor Boxing.pl
  
 
Avatar Roman Wojewoda
 
Zarejestrowany: Dec 2012
Postów: 340
Nominowany 3 razy w 1 Temacie
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

bardzo dobrze, że przyznaje się do błędu. Gortat nie jest najlepszym sędzią, czasem brak mu koncentracji i popełnia błędy, ale jest też stosunkowo nowy i chyba najlepiej rozwijający się z młodego pokolenia
Roman Wojewoda jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-07-19, 20:13   #5 (permalink)
champion
  
 
Avatar szmagel
 
Zarejestrowany: Mar 2005
Postów: 4345
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

na powtórkach widać że mógł nie widzieć ;p szacun że przyznaje się do błędu, Jankowiak by błądził w zeznaniach. Nie mniej jednak skoro nie zobaczył ciosu, a widział że Izu się nagle wyłożył to mógł skumać ze coś nie tak... przydałby się jeszcze jeden sędzia który by latał wokól lin (po za ringiem
szmagel jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-07-19, 20:56   #6 (permalink)
journeyman
  
 
Zarejestrowany: May 2017
Postów: 411
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

Sedzia powiedzial jasno Ugonoh to symulant i tyle w temacie co tu dyskutowac wystarczy otworzyc oczy
Vipsale jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-07-19, 21:00   #7 (permalink)
challenger
  
 
Zarejestrowany: Mar 2018
Postów: 1624
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

Przyznał się do błędu i w porządku. Na wynik walki ten cios wpływu nie miał. Izu przegrał walkę mentalnie już dużo wcześniej. Jedyne co mu się chwali to to, że nie próbuje teraz wykorzystać faulu rywala.
Szymon Aleksandrowicz jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-07-19, 21:40   #8 (permalink)
bum
  
 
Zarejestrowany: Jan 2019
Postów: 76
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

Chodziło mi tylko o to, że według jego słów przy knocdownie natychmiast wchodzi między zawodnikow podobno, a nie stoi za plecami. Gdyby rzeczywiście ostro wszedł żadnego feralnego ciosu by nie było, o ile dobrze pamiętam, bo powtórki jakoś nie chciało mi się oglądać.
Big Daddy jest teraz aktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 10-07-19, 06:09   #9 (permalink)
challenger
  
 
Avatar thekudiq
 
Zarejestrowany: Jul 2014
Skąd: Bydgoszcz
Postów: 1626
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

Dobra postawa, przyznanie się do błędu i wyciągnięcie wniosków to dobra cecha, choć jestem zdania że powinni wprowadzić Var do boksu.
thekudiq jest teraz aktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 11-07-19, 12:21   #10 (permalink)
champion
  
 
Zarejestrowany: Apr 2010
Postów: 2359
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

powtorki w boksie, gdzie sedzia stoi metr od 2 zawodnikow? to nie pilka gdzie sedzia musi kontrolowac 22 zawodnikow i pilke na 100 metrowym boisku. bez przesady. jak sedzia nie zobaczyl ciosu rozanskiego to popelnil fatalny blad w ustawieniu- ale szacun, ze sie przyznaje.
wariat3000 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Komentarz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Włączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Wyłączony

Skocz do forum

Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Komentarzy Ostatni post / autor
Robert Gortat dla Boxing.pl: koniec jak na ulicy. Byrd nie dostanie już dużej walki Krystian Sander Newsy 8 18-06-19 11:48
Robert Stieglitz wygrał przez techniczną decyzję z Japończykiem Kiyotą [+Video] Wiechu Newsy 9 15-07-13 12:42


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 20:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.