boks, forum, zobacz
Wróć   boks, forum, zobacz > BoxingForum > Newsy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się tutaj    




Komentarz
 
Narzędzia wątku Wygląd

stare 08-03-17, 00:50   #1 (permalink)
Redaktor Boxing.pl
  
 
Zarejestrowany: Nov 2013
Postów: 18877
Nominowany 467 razy w 136 Tematach
Nominated Art. Miesiąca - Nagród: 38
Domyślnie Steve Weisfeld i jego wskazówki dotyczące punktowania walk bokserskich


Bardzo doświadczony sędzia punktowy Steve Weisfeld postanowił opracować mały poradnik punktowania walk bokserskich. Wszystko przetłumaczył na język polski Przemek Garczarczyk z polsatsport.pl. Poniżej możecie przeczytać, jak sędzia Weisfeld zaleca podchodzić do oceniania potyczek pięściarskich.

CZYSTE CIOSY

Dla mnie najważniejszy aspekt, z którym powiązane są wszystkie kolejne. Słyszymy stwierdzenie „efektywna agresja” – co to oznacza? Na czym polega efektywność pięściarza? Oznacza, że jego ciosy dochodzą celu. A efektywna obrona – plus dla tego pięściarza, którego „czyste” ciosy nie dochodzą. No i wreszcie określenie „kontrolowanie ringu”, czyli takie ustawianie się podczas walki na ringu, które pomaga pięściarzowi zadawać czyste ciosy. To ostatnie określenie wydaje się przejrzyste, ale niekoniecznie tak jest. Trzeba brać pod uwagę także siłę ciosów – te mocniejsze, są warte więcej. Nie ma matematycznej formułki jasno oceniającej, które ciosy są mocniejsze, a które słabsze – to już kwestia doświadczenia sędziego. Kryterium numer 1 – wrażenie, jakie wywierają na rywalu. Przykład: wyglądający na słaby cios, który wstrząsa przeciwnikiem jest wart więcej niż ten silny, który nie ma takiego efektu.

OBRONA

Obrona to w pięściarstwie... część ofensywy, bo od jej ustawienia zależy przejście do ataku. Większość z sędziów z którymi rozmawiałem, nie punktuje obrony, bo zadaniem pięściarza jest zadawanie ciosów. Pięściarz A ma dobrą obronę, ale to nie daje mu punktowych przywilejów. Pamiętajmy – jeśli pięściarz A wyprowadzi w rundzie dziesięć ciosów, ale nie trafi żadnego, a pięściarz B nie wyprowadzi ani jednego i nie zostanie żadnym trafiony, to runda jest remisowa. Zawodnik w ringu nie może odnieść wrażenia, że zostanie „ukarany”, jeśli będzie wyprowadzał ciosy, ale nie trafiał.

EFEKTYWNA AGRESJA

W naprawdę rzadkich przypadkach, sędzia może przyznać rundę zawodnikowi, który stara się walczyć, nadawać ton pojedynkowi. Podstawowe pytanie brzmi jednak – czy z tej agresji coś wynika, czy pięściarz tylko idzie do przodu?

KONTROLA RINGU

Określenie mające na celu ocenę pięściarza, który na ringu kontroluje przebieg walki, czego skutkiem są czyste ciosy. Także jeśli ma strategię, która powoduje, iż przeciwnik jest zmuszony przyjąć jego styl walki. Czasami zdarza się, iż pięściarz, który walczy tak, jak chciałby jego rywal, i tak wygrywa.

10-PUNKTOWY SYSTEM

Dla kibiców może być sprawą oczywistą, że jest koniecznością ocenianie każdej rundy w obowiązkowym, dziesięciopunktowym systemie. Jeszcze nie tak dawno, nie było takiego obowiązku. Odejmując przypadki, w których sędzia ringowy odejmuje zawodnikowi punkt za uderzenie poniżej pasa, czy inne przewinienie regulaminowe, zwycięzca rundy MUSI otrzymać 10 punktów, a rywal 9 lub mniej. Nokdaun oznacza rundę ocenianą 10-8, chyba, że pięściarz tak bardzo dominuje w rundzie, że nawet bez nokdaunu punktacja 10-8 jest zasadna.

Źródło: polsatsport.pl

Krystian Sander jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 08-03-17, 08:39   #2 (permalink)
mvp
journeyman
  
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Postów: 128
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Thumbs up

Cytat:
Napisał Krystian Sander Zobacz post
[center]
10-PUNKTOWY SYSTEM

Dla kibiców może być sprawą oczywistą, że jest koniecznością ocenianie każdej rundy w obowiązkowym, dziesięciopunktowym systemie. Jeszcze nie tak dawno, nie było takiego obowiązku. Odejmując przypadki, w których sędzia ringowy odejmuje zawodnikowi punkt za uderzenie poniżej pasa, czy inne przewinienie regulaminowe, zwycięzca rundy MUSI otrzymać 10 punktów, a rywal 9 lub mniej. Nokdaun oznacza rundę ocenianą 10-8, chyba, że pięściarz tak bardzo dominuje w rundzie, że nawet bez nokdaunu punktacja 10-8 jest zasadna.
Pojedynek Holyfield - Moorer I. Runda 2. Karta punktowa Roth'a: 10:10. Ciekawe, co Pan Weisfeld o tym myśli.
mvp jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 08-03-17, 09:57   #3 (permalink)
challenger
  
 
Avatar SlawekW
 
Zarejestrowany: Oct 2015
Skąd: Gdynia
Postów: 1947
Nominowany 3 razy w 1 Temacie
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

Pytanie - czy można wypunktować rundę 10:7, jeśli był tylko jeden nokdaun, i nie było odebrania punktu za faul itp.?
Czyli na zasadzie - runda z tak wyraźną przewagą, że 10:8 w oczach sędziego, plus premia za nokdaun?
Czy raczej wówczas dają 10:8 i tyle?

EDIT:
Pytanie nr 2 - kojarzycie rundę w jakiejś walce, gdy punktacja była 9:9? jeden nokdaun, ale ogolnie obraz rundy w druga strone? z reguly nokdaun w oczach kibica powoduje, ze widzi sie gorszego w tym, ktory zaliczyl deski, ale gdyby runda byla skrajnie przez kogos wygrywana, do momentu nokdaunu jaki zaliczyl w ostatnich sekundach danej odsłony?
SlawekW jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 08-03-17, 10:44   #4 (permalink)
champion
  
 
Avatar Wojtek Mistrzu
 
Zarejestrowany: Nov 2012
Skąd: Łomianki
Postów: 2821
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał SlawekW Zobacz post
Pytanie - czy można wypunktować rundę 10:7, jeśli był tylko jeden nokdaun, i nie było odebrania punktu za faul itp.?
Czyli na zasadzie - runda z tak wyraźną przewagą, że 10:8 w oczach sędziego, plus premia za nokdaun?
Czy raczej wówczas dają 10:8 i tyle?

EDIT:
Pytanie nr 2 - kojarzycie rundę w jakiejś walce, gdy punktacja była 9:9? jeden nokdaun, ale ogolnie obraz rundy w druga strone? z reguly nokdaun w oczach kibica powoduje, ze widzi sie gorszego w tym, ktory zaliczyl deski, ale gdyby runda byla skrajnie przez kogos wygrywana, do momentu nokdaunu jaki zaliczyl w ostatnich sekundach danej odsłony?
Nie wiem, czy chodzi Ci o teorię, czy o praktykę. Moje zdanie jest takie:
ad 1. W praktyce 10:8, bardzo często jest tak, że zawodnik bardzo dominuje nad drugim, który nie ma nic do powiedzenia i wystąpi 1 kd. Nie wyobrażam sobie przyznania 10:7 w takiej sytuacji. Ale w teorii być może nie byłby to błąd.
ad 2. Od jakiegoś czasu zawsze, gdy wystąpi kd, nawet w takiej sytuacji, daję 10:8 - cóż, strata tego, kto się przewrócił. Staram się patrzeć, jak punktują profesjonalni sędziowie, a oni nie dają 9:9. Ale w teorii, z tego co mi wiadomo, można tak zrobić. Tylko nie wiem, czy w takiej sytuacji jest 10:10, czy 9:9, bo zdaje się (ale nie jestem pewien), że przynajmniej jeden z zawodników zawsze musi dostać 10, choćby jeden miał 3 nokdauny, a drugi 2, to po prostu liczy się wtedy, jakby ten pierwszy miał 1 kd, a drugi nie miał żadnego.
Wojtek Mistrzu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 08-03-17, 11:14   #5 (permalink)
contender
  
 
Avatar Sparow
 
Zarejestrowany: Sep 2015
Postów: 1044
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

W ramach ciekawostki. Nawet był ponoć taki gość co bez ciosu wygrał rundę.
Sparow jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 08-03-17, 11:19   #6 (permalink)
Super Moderator
  
 
Avatar Rockefeller
 
Zarejestrowany: May 2009
Postów: 6086
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał Sparow Zobacz post
W ramach ciekawostki. Nawet był ponoć taki gość co bez ciosu wygrał rundę.
Willie Pep.
Rockefeller jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 08-03-17, 11:19   #7 (permalink)
prospect
  
 
Avatar EmanuelAugustus
 
Zarejestrowany: Feb 2016
Postów: 587
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał Sparow Zobacz post
W ramach ciekawostki. Nawet był ponoć taki gość co bez ciosu wygrał rundę.
Willie Pep. Choć on sam o tym chętnie opowiadał na stare lata, to z tego co pamiętam nikt nie był w stanie tego potwierdzić. Spotkałem się też z przypisywaniem tej historii Niccolino Locche.
EmanuelAugustus jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 08-03-17, 12:09   #8 (permalink)
challenger
  
 
Avatar SlawekW
 
Zarejestrowany: Oct 2015
Skąd: Gdynia
Postów: 1947
Nominowany 3 razy w 1 Temacie
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał Wojtek Mistrzu Zobacz post
Nie wiem, czy chodzi Ci o teorię, czy o praktykę. Moje zdanie jest takie:
ad 1. W praktyce 10:8, bardzo często jest tak, że zawodnik bardzo dominuje nad drugim, który nie ma nic do powiedzenia i wystąpi 1 kd. Nie wyobrażam sobie przyznania 10:7 w takiej sytuacji. Ale w teorii być może nie byłby to błąd.
ad 2. Od jakiegoś czasu zawsze, gdy wystąpi kd, nawet w takiej sytuacji, daję 10:8 - cóż, strata tego, kto się przewrócił. Staram się patrzeć, jak punktują profesjonalni sędziowie, a oni nie dają 9:9. Ale w teorii, z tego co mi wiadomo, można tak zrobić. Tylko nie wiem, czy w takiej sytuacji jest 10:10, czy 9:9, bo zdaje się (ale nie jestem pewien), że przynajmniej jeden z zawodników zawsze musi dostać 10, choćby jeden miał 3 nokdauny, a drugi 2, to po prostu liczy się wtedy, jakby ten pierwszy miał 1 kd, a drugi nie miał żadnego.
Dziękuję. Chodziło mi o teorię, bo w praktyce oba scenariusze są raczej rzadkie. Sam nigdy tego nie zobaczyłem, stąd pytanie czy to w ogóle możliwe z punktu widzenia przepisów.

ad2 - faktycznie, zasada z obowiązkową dychą też mi się kojarzy teraz, gdy zwróciłeś na to uwagę. Zresztą w pratyce właśnie większość postępuje jak Ty, ja zresztą też bo rzadko kd zdarza się w drugą stronę w rundzie, która szła przez niemal całe 3 minuty w drugą stronę.
SlawekW jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 08-03-17, 12:17   #9 (permalink)
Redaktor Boxing.pl
  
 
Avatar Tomasz Baranek
 
Zarejestrowany: May 2010
Postów: 9641
Nominowany 10 razy w 5 Tematach
Nominated Art. Miesiąca - Nagród: 1
Domyślnie

Cytat:
Napisał Wojtek Mistrzu Zobacz post
ad 2. Od jakiegoś czasu zawsze, gdy wystąpi kd, nawet w takiej sytuacji, daję 10:8 - cóż, strata tego, kto się przewrócił. Staram się patrzeć, jak punktują profesjonalni sędziowie, a oni nie dają 9:9. Ale w teorii, z tego co mi wiadomo, można tak zrobić. Tylko nie wiem, czy w takiej sytuacji jest 10:10, czy 9:9, bo zdaje się (ale nie jestem pewien), że przynajmniej jeden z zawodników zawsze musi dostać 10, choćby jeden miał 3 nokdauny, a drugi 2, to po prostu liczy się wtedy, jakby ten pierwszy miał 1 kd, a drugi nie miał żadnego.
Jeśli bokserowi, który bardzo wyraźnie przeważa przytrafi się nokdaun, to i tak przegrywa on rundę, tyle że zamiast 10:8 można punktować 10:9. Od czasu do czasu zdarzają się takie sytuacje. 9:9 jest możliwe tylko przy odebraniu lepszemu w rundzie bokserowi punktu za faul, przy czym w rzeczywistości jest to 10(-1):9, bo jeden z zawodników musi otrzymać 10 punktów za rundę.

Historia z rundą Pepa to bokserska legenda.
Tomasz Baranek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 08-03-17, 12:47   #10 (permalink)
bum
  
 
Zarejestrowany: Dec 2012
Postów: 88
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
Domyślnie

10:10 - runda remisowa. jest nacisk żeby takowych nie przyznawać ale nie jest to błąd. Np. eksperci TV lubią je przyznawać, szczególnie ci z UK.
9:9 - np.: X funduje KD bokserowi Y ale w przekroju całej rundy był bezsprzecznie gorszy i ją przegrywa czyli 9 : (10-1) (bardzo, bardzo rzadka sytuacja); X i Y zaliczają deski (każdy), wtedy runda remisowa (10-1) : (10-1), choć w teorii można wskazać zwycięzce tej rundy co da (10-1) : (9-1).
10:8 ale bez KD lub kary odjęcia pkt. - bardzo rzadka punktacja gdzie X totalnie dominuje nad Y ale nie jest w stanie doprowadzić do liczenia. Dla mnie jedna z rund Provodnikow vs Bradley, gdzie Bradleya na nogach trzymała jakaś nadprzyrodzona siła
almighty.patapon jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Komentarz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Włączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Wyłączony

Skocz do forum

Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Komentarzy Ostatni post / autor
Bokserski alfabet Mateusza Borka Krystian Sander Newsy 14 09-07-15 12:15
Ogólne zasady punktowania walk bokserskich Paweł Rozmytański Strefa punktowania walk 0 08-02-13 23:11


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 04:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.