![]() |
#1 (permalink) |
Redaktor Boxing.pl
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: Feb 2010
Nominowany 269 razy w 112 Tematach
![]() |
![]()
Wczoraj na gali w Moskwie w walce wieczoru Aleksander Powietkin (28-1, 20 KO) znokautował Carlosa Takama (30-2-1, 23 KO) w dziesiątej rundzie pojedynku. Rywalizacja od samego początku przybrała obraz bardzo zacięty, podczas której mogliśmy zobaczyć wiele wymian, oraz długie momenty walki toczonej w bliskim dystansie. Do czasu nokautu konfrontacja o pas WBC Silver wagi ciężkiej obfitowała w wiele akcji z obu stron, mając charakter wyrównanej. Ostatecznie to nieco szybszy i lepiej wyszkolony Powietkin okazał się górą, robiąc duży krok w kierunku pełnej wersji tytułu WBC.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 (permalink) |
journeyman
![]() ![]() Zarejestrowany: Jun 2012
Nominowany 0 razy w 0 Tematach
Art. Miesiąca - Nagród: 0
|
![]()
Wygląda na to, że Sasza zajechał Takama, co wcześniej nie wydawało mi się możliwe. Piękny ten prawy ze skrętem w końcówce 9 rundy. Taki sam cios w 10 przygotował ten lewy, który zakończył walkę. Zajebisty nokaut. Brawo Powietkin. W wadze do 105 kg nie ma sobie równych
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 (permalink) |
Redaktor Boxing.pl
![]() |
![]()
Charr, Takam... mocni, idący na wymiany półdystansowcy... świetnie dobrani rywale. Niezłe walki, widowiskowe nokauty.. Sasza w swoim boksie...
Do dzisiaj nie mogę zrozumieć, kto ustawiał mu wcześniej przeciwników... Powietkin nie mógł wypadać dobrze na tle takich bokserów jak Byrd, Chambers, Estrada.. cała trójka w krótkim czasie. Pięściarze mający bardzo szybkie ręce, marne warunki, marne nogi, a tu jakby na ich życzenie wchodzący w nich Powietkin... Fatalnie dobierani rywale, wizerunek Saszy mocno cierpiał... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 (permalink) | |
Redaktor Boxing.pl
![]() |
![]() Cytat:
Powietkin mógł mieć dobrą prasę, nokautować takich osiłków jak Takam, tymczasem zakontraktowali mu w krótkim czasie trzech bardzo niewygodnych rywali, z którymi bardzo trudno jest wygrać efektownie... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 (permalink) |
champion
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: Dec 2011
|
![]()
To półdystansowiec i powinien mieć jeden pojedynek z wysokim zawodnikiem, drugi z kimś o zbliżonych warunkach. Nie ma nóg, powinien walczyć przy użyciu tułowia, a tu szału też nie ma. Gdyby porównać jego umiejętności ze starym gwardią, choćby Morissonem to wypada słabo, nie wspominając o Tysonie. A Tommy przecież kariery nie zrobił. Powietkin to zawodnik, który lepszy już nie będzie. Jego talent został zastopowany gdzieś tam po drodze przez niewłaściwie dobieranych zawodników. Nie radził sobie z małymi facetami, bo nie potrafi skracać ringu - kluczowej umiejętności półdystansowca. A gdzie tu ubić wysokiego, choćby poprawnie poruszającego się wysokiego.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 (permalink) |
![]()
Fajna, twarda walka. Wynik jest dla mnie lekką niespodzianką, bo spodziewałem się takiego przebiegu, ale jednak wyniku na punkty dla Povetkina. Sasza złapał trochę mięśni, kiedyś nie był aż tak przybydlony i siła ciosu też chyba większa niż kilka lat temu. Ładne są te jego sierpowe, szybkie, z zajebistym skrętem - wali je a'la Holyfield kiedyś.
Takam to silne, twarde bydlę, ale Povetkin ładnie go ubijał, sporo sierpowych nawsadzał, a sam też ma twardy łeb, bo Carlos też sporo razy czysto trafił, a wrażenia wielkiego na Povetkinie to nie zrobiło. Gdyby Povetkin trochę szybciej i lepiej ruszał się na nogach to uważam że miałby spore szanse napsuć krwi Władkowi, zresztą przy uczciwym i normalnym sędziowaniu w ringu przy ewentualnym rewanżu mógłby pokusić się o sensacje, jak już wejdzie w półdystans to potrafi szybko i celnie uderzyć a potem pójść za ciosem. Gdyby ringowy nie pozwalał każdej akcji Povetkina paraliżować klinczem i za którymś razem ostro dawał ostrzeżenia i odejmował punkty to mogłoby w półdystansie być ciekawie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 (permalink) |
bum
![]() Zarejestrowany: Nov 2010
|
![]()
A co sądzicie o boksie Takama? Muszę przyznać że podobał mi się facet. Kondycyjnie nie wytrzymał i technicznie ustępował ale miał swoje momenty. W pierwszej połowie walki sporo przestrzelił. Ja w każdym razie chętnie jego kolejne walki pooglądam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 (permalink) |
Redaktor Boxing.pl
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: Nov 2013
Nominowany 467 razy w 136 Tematach
![]() |
![]()
Znakomita walka, punktowałem po dziewięciu rundach 85 - 85.
Takam dał najlepszą walkę w karierze, Powietkin mógł być zaskoczony tak dobrą walką na dystans farbowanego Francuza. Carlos dobrze bił lewym prostym, a wszelkie wejścia rywala w półdystans były torpedowane szybką serią silnych ciosów, co skutecznie ograniczało poczynania Saszy. Rosjanin zaimponował mi spokojem i pewnością siebie, przetrwał trudne momenty i potrafił zakończyć walkę w zadowalający dla siebie sposób, a było wiele bardzo twardych rund, gdzie jeden i drugi szli na całość. Ten podbródek z 5 rundy, który przyjął Powietkin niejednego skosiłby z nóg. Bardzo fajna, twarda, prawdziwie "ciężka" walka i efektowny nokaut. Kariera Powietkina po walce z Kliczką bardzo mi się podoba. Takam za to na pewno nie obniżył swoich notowań i pokazał, że potrafi być bardzo niebezpieczny dla najlepszych. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 (permalink) |
champion
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zarejestrowany: Oct 2010
|
![]()
Przed sekunda nadrobilem zaleglosci i obejrzalem dobra, twarda walke dwoch czolowych reprezentantow HW. Takam, wszedl bardzo dobrze w pojedynek, gdzie dzieki szybkosci i dobrej pracy nog, wydawalo sie, ze kontroluje wydarzenia w ringu. Im potyczka trwala dluzej, tym Carlos podejmowal wieksze ryzyko i nie brakowalo spiec w poldystansie, gdzie raz jeden, raz drugi mial swoje momenty. Z kazda kolejna odlsona, bardziej schodzilo powietrze z glownych aktorow Rosyjskiej gali, ale na szczescie dla kibicow gospodarza, to Carlos szybciej sie meczyl i przyplacil to ciezkim nokautem. Do momentu zakonczenia punktowalem 86-85 dla Rosjanina.
Povetkin, to doskonaly przyklad boksera, ktory po porazce potrafi wyciqnac wnioski i zabrac sie ostro do roboty. Na chwilke odejde od glownego tematu. Ja, w zadnym wypadku nie porownuje umiejtnosci, ale... jezeli Szpilce, porazka z Jenningsem, dala do myslenia tak jak Rosjaninowi dala porazka z Kliczko, to Adamka czeka bardzo trudna przeprawa. |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Temat | Autor wątku | Forum | Komentarzy | Ostatni post / autor |
Video: Powietkin znokautował Charra | Andrzej Pastuszek | Newsy | 21 | 31-05-14 22:38 |
Video: Powietkin vs Charr - oficjalne ważenie | Paweł Rozmytański | Newsy | 0 | 29-05-14 18:35 |
Szumenow o Hopkinsie: Od nadczłowieka oczekuj nieoczekiwanego | Andrzej Pastuszek | Newsy | 7 | 24-02-14 14:49 |
Zapowiedź walki Powietkin - Rahman. Amerykanin na filmie video nokautuje Lewisa... | Adrian Golec | Newsy | 8 | 20-09-12 16:10 |
Khan znokautował Judaha w 5. rundzie (video) | robercik | Newsy | 15 | 30-07-11 21:40 |